Frågor och svar om pension
- Hur fungerar pensionen egentligen? Det är så mycket att hålla reda på.
- Svar:
Pensionen innehåller flera delar, det är det som gör det lite rörigt. En del kommer från staten och kallas allmän pension och grundas på din inkomst. I den ingår bland annat premiepensionen som du själv kan placera i fonder. Sen får många också pension från jobbet som kallas tjänstepension. Fråga din chef om du får det. Ofta kan du själv bestämma hur en del av de pengarna ska placeras. Den sista delen är ditt eget pensionssparande som du själv startar och bestämmer över. Från årsskiftet infördes nya skatteregler på privat pensionssparande. Läs om de nya skattereglerna.
- Hur mycket ska jag nu spara till min pension?
- Svar:
Hur mycket du behöver spara till din pension beror på en rad faktorer. Som exempelvis, hur många år du har kvar till pensionen, hur din tjänstepension ser ut och om du arbetar heltid eller deltid? Boka ett möte med oss så går vi tillsammans igenom din ekonomi och ser hur mycket just du behöver spara för att få det liv du vill ha som pensionär. Ring oss dygnet runt på 0771-22 44 88. Besök också gärna "Min pensionÖppnas i nytt fönster", där kan du få en överblick på din pension.
- Jag är föräldraledig. Påverkar det min pension?
- Svar:
Pensionen du får från staten korrigeras upp under barnets fyra första år eftersom din inkomst under föräldraledigheten är lägre än när du jobbar. Detta görs för att din framtida pension inte ska påverkas allt för mycket. Men tänk på att om du är föräldraledig en längre tid, eller om du arbetar deltid, då blir pensionen lägre och därför är det viktigt att komplettera med ett eget sparande. En del arbetsgivare sätter av pengar under en viss tid av föräldraledigheten. Kolla upp vad som gäller för just dig.
- Hur påverkas pensionen om man pluggar eller blir arbetslös?
- Svar:
Studiebidrag från CSN och pengar från A-kassan ligger som grund för avsättningar till din pension från staten. Det innebär att det sätts av pengar till din pension. Däremot får du ingen pension från jobbet om du tar studieledigt eller blir arbetslös.
- Hur tar jag ut de olika delarna när jag går i pension, så att det blir så bra som möjligt för mig?
- Svar:
Här handlar det om att anpassa uttagen efter din inkomst. Om det går, försök ta ut ditt eget pensionssparande och pensionen från jobbet i en takt som gör att du undviker statlig skatt. Om du funderar på att börja ta ut din pension medan du fortfarande jobbar så kan det bli en dyr affär. Kolla upp vad som gäller innan du bestämmer dig.
- Jag planerar att sluta jobba när jag är 63. Hur kommer det att påverka min pension?
- Svar:
De månatliga utbetalningarna från den statliga pensionen blir något lägre om du väljer att gå i pension tidigare än 65. När det gäller pensionen från jobbet och den egna pensionen så är det olika beroende på vilken typ av sparande du har valt och hur villkoren ser ut. Ta reda på detta innan du bestämmer dig för att tidigarelägga din pension.
- Jag har precis fått ett nytt jobb, och läste någonstans om pension från jobbet – vad innebär det?
- Svar:
De allra flesta arbetsgivare sätter av pensionspengar till sina anställda, så kallad tjänstepension. Det betyder att jobbet betalar in en viss procent av din lön till din pension. Ofta kan du själv bestämma hur en del av dessa pensionspengar ska placeras.
Om du framöver får ett nytt jobb som inte sätter av pensionspengar till dig, ta upp det i löneförhandlingen, så att lönen vägs upp i förhållande till förlorat pensionssparande. Då är det förstås också extra viktigt att ha ett eget pensionssparande.
- Vad gäller för mig som inte har tjänste- eller avtalspension från jobbet?
- Svar:
Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag på dina insättningar till pensionsförsäkring eller IPS med 35 procent av din inkomst upp till max 10 prisbasbelopp vilket motsvarar 455.000 kronor för 2018.
- Jag har fonder i en annan bank, kan jag flytta dessa till Nordea?
- Svar:
Med tjänsten c/o Nordea kan du samla alla dina fonder, även de som inte förvaltas av Nordea.
- Hur ska jag fortsätta att spara till min pension?
- Svar:
Det finns flera intressanta alternativ där du dessutom kan ta ut pengarna innan du går i pension om det skulle behövas.
Att spara i kapitalförsäkring är ett alternativ, välj det sparande som passar dig bäst:
- För dig som vill att våra experter tar hand om ditt pensionssparande. Ditt sparande anpassas efter din ålder, ju närmare pensionen desto stabilare placeringar. Läs mer om Stabil PensionÖppnas i nytt fönster.
- För dig som vill skräddarsy ditt sparande. Välj själv dina placeringar utifrån vårt breda utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. Läs mer om FramtidskapitalÖppnas i nytt fönster.
Ett annat alternativ att spara till pensionen är exempelvis Investeringssparkonto.
- Vad gäller för mig som inte har tjänste- eller avtalspension från jobbet?
- Svar:
Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag på dina insättningar till pensionsförsäkring eller IPS med 35 procent av din inkomst upp till max 10 prisbasbelopp vilket motsvarar 455.000 kronor för 2018.