Skatter på fondsparande
Det finns olika sätt att spara i fonder och de olika sparformerna beskattas olika. Om du som privatperson fondsparar får du det mesta förtryckt i din självdeklaration. Som företagare ansvarar man själv för att ta upp företagets fondsparande i deklarationen.
Vanligt fondsparande (direktsparande i fonder)
Vid direktsparande i fonder beräknas en schablonvinst på innehaven som sedan beskattas. Med direktsparande menas fonder som ligger på ett fondkonto. Schablonskatten gäller både för innehav i svenska och utländska investeringsfonder och både för privatpersoner och juridiska personer.
Skattesatser för direktsparande i fonder
Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget utgörs av värdet på dina fondandelar vid kalenderårets ingång, alltså värdet den 1 januari för det år som du deklarerar för.
Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson. Juridiska personer ansvarar själva för rapporteringen till Skatteverket.
Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 procent x 0,4 procent = 0,12 procent av innehavet. Juridiska personer får en något lägre skattesats på cirka 0,088 procent, (0,4 procent x 22 procent = 8,8).
Några räkneexempel på schablonskatten
Ett sparande på 100.000 kronor för privatpersoner ger 120 kronor i årlig skatt:
100.000 x 0,004 = 400 (schablonintäkt)
400 x 0,3 = 120 (total skatt att betala)
Ett sparande på 500.000 kronor för privatpersoner ger 600 kronor i årlig skatt:
500.000 x 0,004 = 2 000 (schablonintäkt)
2 000 x 0,3 = 600 (total skatt att betala)
Ett sparande på 100.000 kronor för ett företag ger 88 kronor i årlig skatt:
100.000 x 0,004 = 400 (schablonintäkt)
400 x 0,22 = 88 (total skatt att betala)
Kapitalvinstskatt vid direktsparande i fonder
När du direktsparar i fonder ska du också betala skatt om 30 procent på eventuella vinster vid försäljning av andelar och 30 procent på eventuella utdelningar.
Undantag för barn
För att undvika att barn ska behöva deklarera görs ett undantag för alla med mindre än 200 kronor i schablonintäkt vilket motsvarar ett totalt sparande på 50.000 kronor. Detta förutsätter att man inte har några andra beskattningsbara inkomster.
Investeringssparkonto (ISK)
På ett investeringssparkonto kan du spara i fonder men också i enskilda värdepapper. Du kan inom ISK byta fonder utan att det blir skatt på kapitalvinst. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt kapital, motsvarande 30 procent av statslåneräntan den 30 november föregående år.
Kapitalförsäkring
I en kapitalförsäkring kan du spara i fonder men också i enskilda värdepapper. Du kan inom kapitalförsäkringen byta fonder utan att det blir skatt på kapitalvinst. Istället betalas en årlig avkastningsskatt på kapitalet, motsvarande 30 procent av statslåneräntan den 30 november föregående år. En skillnad mellan ISK och kapitalförsäkring är att du kan komplettera en kapitalförsäkring med förmånstagare.
Att deklarera
Mer information om hur man deklarerar sitt fondsparande hittar du på skatteverkets hemsida.
Fondspecifik information
På vår FondinformationstjänstÖppnas i nytt fönster finns all fondspecifik information om våra fonder.