Ordlista för krångliga bolåneord
Det finns många ord som banker och mäklare använder om boende och bolån som inte är så vanliga i andra situationer. Många av dem kanske du aldrig eller sällan har hört förut. Här förklarar vi några av dem.
Ordlista
Amortering
Att amortera betyder att betala tillbaka på lånet. En amortering är en betalning som minskar lånesumman.
Bostadsrätt
Att äga en bostadsrätt innebär att du äger en andel i bostadsrättsföreningen och har rätt att utnyttja din lägenhet. Ofta används ordet bostadsrätt för att beskriva själva lägenheten, men egentligen är det rätten att använda lägenheten.
Bostadsrättsförening
Bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheter och andra ytor som föreningen äger. Föreningen består av medlemmar och de är oftast samma personer som de som bor i lägenheterna. När du köper en bostadsrätt blir du också medlem i föreningen.
Bostadsrättsförsäkring
Du som har en bostadsrätt är delansvarig för byggnaden lägenheten finns i. En bostadsrättsförsäkring är en försäkring för den delen. De flesta bostadsrättsföreningar kräver att medlemmarna tecknar en bostadsrättsförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder bostadsrättsförsäkring som ett tillägg till den vanliga hemförsäkringen.
Lagfart
Lagfart är beviset på att det är du som äger fastigheten. Du behöver ingen lagfart om du köper en bostadsrätt. För bostadsrätt är beviset på att du äger bostadsrätten att du blir inskriven i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister. Lagfarter hanteras av Lantmäteriet men mäklaren eller banken hjälper dig med ansökan. För lagfarten betalar du en stämpelskatt som är 1,5 procent på priset på fastigheten. Du betalar också en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 825 kronor samt en administrativ avgift på 750 kronor till oss.
Pantbrev
Pantbrev tas ut som säkerhet för ditt bolån om du köpt en fastighet. Pantbrev tas ut för den summa som ska vara säkerhet för ditt lån. Om en tidigare ägare har tagit ut pantbrev kan du använda dem och slipper ta ut nya eller behöver bara ta ut pantbrev för det belopp som saknas. Banken hjälper dig ta ut pantbrev om det behövs när du köper en fastighet. Pantbrev kostar 2 procent av lånesumman plus en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 375 kronor samt en administrativ avgift på 750 kronor till oss.
Ränta
Ränta är priset för att låna pengar. Räntan anges alltid i procent. Det faktiska priset du betalar för att låna pengar är något högre än räntan och kallas för effektiv ränta. Titta alltid på den effektiva räntan när du ska låna pengar.
Effektiv räntaDen effektiva räntan kan enkelt förklaras som det faktiska priset du betalar för ett lån, alltså räntan som ska betalas plus de olika avgifter som banken tar ut för lånet. Den effektiva räntan anges alltid som årsränta i procent.
Rörlig räntaEn rörlig ränta kan ändras beroende på hur samhällsekonomin i stort ändras. Med en rörlig ränta kan alltså din månadskostnad ändras beroende på om räntan höjs eller sänks. I dag är den mest rörliga räntan en tre månaders bunden ränta. Det betyder att den kan ändras var tredje månad. Ofta ändras räntan om riksbanken ändrar reporäntan, men den kan också ändras utan att reporäntan ändras om andra faktorer på räntemarknaden påverkar priset på att låna pengar.
Bunden räntaEn bunden ränta är en fast ränta som du har för en bestämd tid. Hos oss kan du välja bunden ränta i perioder om 1,2,3,4,5 eller 8 år. Den bundna räntan ändras inte under bindningstiden. Det innebär att din ränta inte ändras även om marknadsräntorna ändras.
RäntetakRäntetak är en kombination av fast och rörlig ränta. Du har ett tak som stoppar din ränta från att stiga över den nivån, men inget stopp åt andra hållet. Så om räntan sänks får du lägre ränta på ditt lån men om den höjs kan din ränta inte bli högre än takgränsen.
Ränteskillnadsersättning
Om du har bunden ränta men vill betala tillbaka hela eller delar av ditt lån innan bindningstiden går ut kan du också behöva betala ränteskillnadsersättning. Hur stor den kostnaden blir beror på hur lång tid du har kvar på din bundna ränteperiod. Om du vill betala tillbaka ditt lån snabbare än planerat om är det viktigt att ta först ta reda på ifall du kommer behöva betala ränteskillnadsersättning i sådant fall. Kontakta oss om du vill ha hjälp att ta reda på vad som gäller för just ditt lån.
Servitut
Servitut kan betyda att du antingen har rättigheter eller skyldigheter och begränsningar i förhållande till en annan fastighet. Kanske du har rätt att köra över en grannes tomt med bilen, eller att grannen får köra över din tomt. Om din granne har rätt att använda en del av din tomt betyder det att du inte kan göra vad du vill med den delen. Du kan exempelvis inte bygga en friggebod på den väg som grannen har rätt köra igenom med sin bil på. Information om vad som gäller för den fastighet du tittar på kan du få från Lantmäteriet.
Tomträtt
Tomträtt innebär att någon annan, ofta kommunen, äger själva tomten som huset står på. För att du ska få använda tomten betalar du en avgift, en så kallad tomträttsavgäld.
Äkta och oäkta bostadsrättsförening
Skatteverket bedömer om en bostadsrättsförening är äkta eller oäkta. Förenklat kan man säga att föreningar som får mer än 60 procent av sina inkomster från näringsverksamhet, exempelvis hyresrätter och uthyrning av lokaler till företag, ofta klassas som oäkta. Att bo i en oäkta innebär att andra skatteregler gäller om du senare vill sälja din lägenhet. Du kan inte få uppskov med reavinsten när du säljer en lägenhet i en oäkta förening och du betalar 30 procent i reavinstskatt istället för 22 procent. Fråga mäklaren eller bostadsrättsföreningens styrelse om vad som gäller för den förening du är intresserad av.
Gå vidare till:
- Steg 1: Innan du börjar leta nytt boende
- Steg 2: Hitta ditt nya boende
- Steg 3: Köpet
- Steg 4: Bolånet
- Steg 5: När du flyttar in