Ta reda på hur mycket kan du köpa för

Hur mycket du får låna beror på din ekonomi

Step 1 before you look for a houseNär du vill låna pengar från oss räknar vi ut hur mycket du har råd att låna. En bank får inte låna ut mer än vad du har råd med och din ekonomi klarar av även om räntan stiger.

För att räkna ut detta tittar vi på din inkomst, dina levnadskostnader, dina andra lån samt kostnader och utgifter för den bostad du vill köpa. Vi räknar med en högre ränta för att vara på den säkra sidan. På så sätt kan du vara säker på att du kommer ha råd med lånen som vi godkänner.

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta efter boende så vet du hur mycket du kan låna och vad du har råd att köpa för.

Gör en bokalkyl och se vad din månadskostnad blir

I bokalkylen kan du  lägga in uppgifter om din ekonomi och se hur din månadskostnad ändras beroende på hur mycket du lånar. När du köper en bostadsrätt tillkommer en månads-avgift till bostadsrättsföreningen och hur hög den är påverkar din ekonomi. En hög avgift innebär mindre pengar över för vardagslivet och lånekostnader och därför kommer du kunna låna mindre ju högre avgiften är.

Du kan räkna ut din månadskostnad och se hur den ändras om räntan ändras med hjälp av bokalkylen. Laborera med kalkylen och hitta en nivå som du känner dig bekväm med. Med bra kunskap om din ekonomi och med ett lånelöfte från oss är du väl förberedd för att hitta din nya bostad. Det är dags att börja leta!

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta bostad

Efter du har gjort din bokalkyl och vet hur mycket du kan låna, är det dags att skaffa ett lånelöfte.

Lånelöfte visar hur mycket du kan få låna

Lånelöftet visar hur mycket du kan få låna från oss, så länge din ekonomi inte ändras. Du måste inte låna pengarna från oss för att du ansöker om lånelöfte. Det är ett erbjudande vi ger dig och du väljer sedan om du vill låna från oss eller inte.

När du ansöker om ett lånelöfte gör vi kalkyler och kontroller på förhand så att du vet vad du har råd med. När du har ett lånelöfte går det också snabbare att få allt klart när du väl hittat ditt nya boende. 

Tänk på att många bostäder säljs till ett högre pris än vad som står i annonsen. Därför behöver du antagligen titta på bostäder som har ett utgångspris som är lägre än ditt lånelöfte. Ta reda på vad andra bostäder i området sålts för och vad priset var från början, för att få en uppfattning om vilka utgångspriser du kan titta på.

När du hittat den bostad du vill köpa måste du kontakta oss innan du skriver på kontraktet. Det är för att vi behöver godkänna bostaden och ge dig ett slutligt kreditbeslut först.

Kostnadsfritt lånelöfte

Ett lånelöfte kostar ingenting och gäller i sex månader under förutsättning att din ekonomi inte har ändrats sedan du ansökte och att bostadens pris är normalt jämfört med liknande bostäder på marknaden.

Att låna tillsammans med någon 

Idag är bostadspriserna höga, särskilt i de större städerna. Många har svårt att få tillräckligt mycket lån för att kunna köpa ett eget boende. Om du har en förälder eller annan närstående som kan tänka sig att stå med på lånet kan det göra stor skillnad för hur mycket lån som beviljas. Kanske är ni två som ska bo i lägenheten tillsammans, då kan ni söka ett gemensamt lån.

Om en person till står på lånet räknas även den personens inkomst med, men också utgifter och kostnader för andra lån som personen har. Att ha en medlåntagare som redan har mycket lån i förhållande till sin inkomst gör inte så stor skillnad, medan en medlåntagare med mindre lån och mycket inkomst ofta gör stor skillnad.

Har du en medlåntagare blir den personen tvungen att betala lånet om du själv inte kan.

Bolån – högst 85 procent av bostadens värde

Det finns regler som gäller för alla bolån i Sverige. En sådan regel är bolånetaket som säger att man maximalt får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det innebär att om din nya bostad är värd en miljon kronor kan du låna 850.000 kronor med bostaden som säkerhet. 

Kontantinsatsen 

Kontantinsatsen är de återstående 15 procenten av marknadsvärdet. Den behöver du betala själv. Om du har en bra inkomst har du möjlighet att låna även till en del av kontantinsatsen, men du ska ha minst tio procent i egen insats.

Kostnader för lagfart och pantbrev vid husköp

När du gör ett husköp måste du också räkna med kostnaden för lagfart och eventuellt för pantbrev. När du lånar hos oss hjälper vi dig med detta.

Se till att ha sparpengar kvar efter köpet

Det är lätt att dras med i budgivningar och köpa dyrare än vad som var planerat från början. Tänk på att du ofta behöver köpa saker till ditt nya boende när du väl flyttar in, som nya möbler, köksredskap, gardiner och kanske behöver du måla om en vägg. Se till att du har extra pengar sparade som du inte lägger in som kontantinsats. 

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till:

Hjälp oss att förbättra innehållet på den här sidan

Är informationen på den här sidan värdefull för dig?