Kreditbedömning
När du ansöker om bolån hos oss gör vi alltid en kreditbedömning. Då tittar vi på din inkomst och räknar ut om du har råd med det nya lånet eller inte. Är ni flera som söker lån tillsammans tittar vi på allas ekonomi. Alla banker och kreditinstitut måste göra en kreditbedömning innan de beviljar ett lån. Vi får inte låna ut pengar om bedömningen visar att du inte har råd med lånet.
Så här fungerar det
- När du ansöker om ett bolån godkänner du samtidigt att vi tar en kreditupplysning på dig.
- Vi beställer en kreditupplysning. Där ser vi bland annat din taxerade inkomst, dina lån och krediter samt tillgångar som exempelvis fastigheter.
- Vi lägger in dina uppgifter i en kalkyl tillsammans med kostnaden för den nya bostaden samt schablonbelopp för vardagskostnader som mat, kläder, telefon med mera. Sedan ser vi hur mycket som blir kvar i slutet av en genomsnittlig månad.
- Vi lägger till kostnaderna för det nya lånet du vill ha, det vill säga amorteringen och räntekostnaden. Vi räknar alltid med lite extra hög ränta för att du ska vara på den säkra sidan om räntan skulle gå upp.
- Om din kalkyl går ihop betyder det att din ekonomi bedöms klara de nya kostnader som lånet skulle innebära.
Du kan behöva ge oss information
I samband med kreditbedömningen kan vi behöva ställa frågor om din ekonomi och du kan behöva komplettera med vissa uppgifter. Om vi behöver någon information från dig hör vi av oss.
Kostnader som påverkar kalkylen
• Alla lån och krediter du har räknas med i kalkylen. Kontokrediter och kreditkort räknas också med även om du inte använder krediten. Har du många beviljade krediter som du inte använder kan det vara värt att fundera på att avsluta dem.
• Fastigheter är en tillgång, men innebär också kostnader för bland annat drift och försäkringar. Om du äger fastigheter tillsammans med andra kan vi se till att bara räkna med din del av kostnaderna.
Regelbunden inkomst
För att vi ska kunna vara säkra på att du har råd med lånet behöver vi veta att du har en regelbunden inkomst. Är du tillsvidareanställd brukar det räcka med en kopia på ditt anställningsavtal. Har du eget företag kan vi exempelvis behöva se företagets årsredovisningar för de senaste åren för att kunna göra en bedömning.
Om du har betalningsanmärkningar
Innan vi lånar ut pengar tittar vi också på om du har några betalningsanmärkningar. Om du tidigare haft problem att betala dina lån och därför fått betalningsanmärkningar eller hamnat hos kronofogden kan det påverka dina möjligheter att få lån hos oss.
Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?
Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte
Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:
Prata med oss
Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.
Gå vidare till:
- Steg 1: Innan du börjar leta nytt boende
- Steg 2: Hitta ditt nya boende
- Steg 3: Köpet
- Steg 4: Bolånet
- Steg 5: När du flyttar in