Så här går budgivningen till
Under budgivningen kan de som är intresserade av bostaden lägga bud via mäklaren. Du kan lägga flera bud och du får information om vad andra lägger för bud. Ofta kan du följa budgivningen på mäklarens hemsida också. Om priset blir högre än vad du är beredd att betala hoppar du av budgivningen och letar vidare efter en annan bostad.
Mäklaren brukar ofta ringa runt till de som lämnat sina kontaktuppgifter på visningen och fråga om de vill vara med i budgivningen. Mäklaren håller sedan kontakt med de som är med i budgivningen tills att en är kvar som vinnare. Oftast är det den som lagt högsta budet som får köpa bostaden, men den som säljer har rätt att välja vem som ska få köpa och det skulle kunna vara någon annan.
Budgivningen i korta drag
- Nya bud kan läggas fram tills att kontraktet är skrivet.
- Bestäm ditt maxpris innan du budar.
- Du kan lägga lägre bud än priset som står i annonsen.
- Kontakta oss om du vinner budgivningen.
Nya bud kan läggas fram tills att kontraktet är skrivet
Även om du vinner budgivningen kan det komma in nya bud fram tills att kontraktet är skrivet. Någon av de andra kanske ändrar sig eller så kommer en ny intresserad köpare och lägger ett bud i sista minuten. Därför brukar kontrakten skivas på ganska fort efter att budgivningen är klar. Var beredd på att det går fort och kom ihåg att inget är klart förrän kontraktet är skrivet.
Bestäm ditt maxpris innan du budar
Budgivningar går ofta fort och priserna ökar ibland mycket på kort tid. Det är lätt att dras med och lägga högre bud än vad man egentligen planerat. Även om du har ett lånelöfte som gör att du kan buda högt så ska du inte betala mer för bostaden än vad du tycker att den är värd. Ju mer du betalar desto mer lån får du och din månadskostnad ökar.
Köper du en bostadsrätt som har en hög månadsavgift är det bra att ta med det i beräkningarna. Bestäm dig innan du ger dig in i budgivningen hur högt priset kan bli innan du hoppar av och håll fast vid det.
Du kan lägga lägre bud än priset som står i annonsen
Priset som är satt i annonsen är satt av säljaren och mäklaren men det finns ingen regel om att du måste lägga bud som är lika höga eller högre än det pris säljaren vill ha. Om någon annan redan lagt ett bud är det ingen idé att lägga ett lägre bud än det, men om du är först kan du lägga ett bud på ett pris du själv tycker är rimligt.
Om du lägger ett bud som är lägre än vad säljaren vill acceptera kanske han eller hon väntar med försäljningen, men kanske kan ni förhandla vidare och hitta en nivå som båda är bekväma med. Om säljaren redan har köpt ett annat boende kanske det inte finns tid att vänta på bättre bud och du kanske kan köpa billigare än utgångspriset.
Kontakta oss om du vinner budgivningen
Om du vinner budgivningen är det viktigt att du kontaktar oss direkt om du ska ta bolån för ditt nya boende. Vi måste veta vilket boende du köpt och vad slutpriset blev för att kunna förbereda lånen på rätt sätt och om du behöver ett tillfälligt lån även till handpenningen behöver vi börja förbereda det snabbt eftersom den ofta ska betalas inom 7 till dagar efter att kontaktet skrivits på.
Ring oss innan du skriver på och håll sedan kontakt med oss så att vi kan ge dig så bra service som möjligt.
Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?
Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte
Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:
Prata med oss
Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.
Gå vidare till:
- Steg 1: Innan du börjar leta nytt boende
- Steg 2: Hitta ditt nya boende
- Steg 3: Köpet
- Så här går budgivningen till
- Gör en besiktning
- Skriv kontrakt för ditt nya boende
- Steg 4: Bolånet
- Steg 5: När du flyttar in